Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya testfelépítése

2012.08.31

   A kutyák futáshoz alkalmazkodott izomzattal, végtagszerkezettel és keringési rendszerrel rendelkező négylábú emlősök. Harminckilenc pár kromoszómájuk van ( az embereknek huszonhat), 319 csontból álló csontvázuk és 42 felnőttkori foguk, amelyek tökéletesen idomultak a hús aprításához és tépéséhez. Végtagszerkezetük és izomzatuk lehetővé teszi számukra, illetve vad őseik számára, hogy fáradság nélkül huzamosabb ideig tudjanak futni lábujjaikon. Szívük és tüdejük energikus testük vérrel, illetve oxigénnel való ellátása érdekében aránylag nagy. Röviden: a természet a kutyákat ragadozóknak teremtette.

 

 

 

Az előteljes Elhoundnak (balra fent) az időjárási viszontagságától védő sűrű bundája van, nem úgy, mint a shar peinek (jobbra fent), amelynek laza bőrredőiés nagyon vékony, egyenes szőrű bundája van.

 

A kutyák testmérete széles skálán mozog: az ír farkaskutyának például egyméteres a marmagassága, míg a csivava 12 cm-re magasodik a földtől. Szőrük színe és vastagsága is igen sokféle - a gyönyörűre nyírt afgán agártól, a szinte szőrtelen mexikói kopaszkutyáig. Szelektív pároztatással az ember több jellegzetességét megváltoztatta a kutyáknak. A németjuhász ( amely a legközelebb áll a kutya rókaféle őséhez) egy jól kiegyensúlyozott kutya: hosszú szőrű bundája van, jó izomzatú végtagokkal rendelkezik, amelyek hosszabb futásokra elegendő erővel látják el. Hosszú a pofája, és fogaival jól megtudja ragadni áldozatát. Más fajok viszont kevésbé szerencsések. A buldogoknak például görbe lábuk és nyomott pofájuk van, illetve légzési nehézségekkel találkozhatunk náluk; az ír szetterek egy gyógyíthatatlan, örökletes szembetegségre hajlamosak, míg a King Charles spánielek 50 %- kal  nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek öt éves korukra, mint a többi kutyafajta.

 

 

Az ír farkaskutyák a legmagasabbak

A csivavák a világ legkisebb kutyái
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 93451
30 nap: 1099
24 óra: 40