Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mentő kutyák

2012.08.27

 A bevetéseken gyakran olyan körülmények között kell dolgozni, amik előre nem tervezhetőek. Különösen a romon dolgozó kutyák munkája az, ami tréning-körülmények között egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen imitálható. Képzeljük el, hogy egy egyszerű házomlás esetén is azt várjuk el egy kutyától, hogy az ott dolgozó mentőalakulatok által keltett zajok, nem ritkán 40-50 fős mentősereg, ennél még nagyobb számú nézelődő, füst, por, nehézgépek és még rengeteg zavaró körülmény ellenére ugyanolyan intenzitással keressen és jelezzen, mint ahogyan azt a tréningek során megtanulta. ráadásul ennél sokkal nehezebb körülményeket támaszt egy földrengés, hiszen ilyen helyen még nagyobb a felfordulás, ráadásul a romok alatt levő olajszármazékok és egyéb vegyszerek, a 3. nap után a bomló élelmiszerek, és az egész kárhelyet átjáró hullaszag lényegesen nehezítik a tiszta szagfelvételt. A romokat bontó dózerek zaja, a jajveszékelők és a segíteni akarók hada mind-mind negatívan hatnak a keresőmunka eredményességére. Éppen ezért az itt említettek miatt a mentőkutyák kiválasztása rendkívüli szakértelmet és tapasztalatot igényel.

Mi, akik a közelmúlt legnagyobb földrengéseinél dolgoztunk kutyáinkkal, valóban tudjuk micsoda megterhelés a kutyaszámára az efféle feladat. Micsoda magas szintre kell képezni a kutyát ahhoz, hogy a nem ritkán egy hétnél is tovább tartó bevetéseken, a legszélsőségesebb körülmények között is megállja a helyét, de itt látszik igazán az is, hogy nem minden a kiképzésen múlik. A született adottságok fontossága ezeken a helyeken sokkal inkább lemérhető. Az ösztönökről, amelyekre a keresőmunkát felépítettük, a bátorságról, a határozottságról és a kiegyensúlyozottságról, az idegrendszer terhelhetőségéről ezeken a bevetéseken kapunk valódi képet.

Az érzékeny lelkű, a zajérzékeny, a gyengén motiválható, nem terhelhető idegrendszerű, vagy agresszív kutyák mindenképpen alkalmatlanok erre a feladatra. De ezen kívül még nagyon sok olyan tulajdonság létezik, amelynek fontossága cseppet sem elhanyagolható. Hogy csak néhányat említsek a sok közül: pl. a gyenge étvágy. Amelyik kutyaotthon is válogat, az egy 5-10 napos bevetésen biztosan elveszíti a kondícióját, hiszen az idegen körülmények, a stressz a kimerültség tovább növelik az étvágytalanságot. De nem alkalmazhatók mentőkutyaként azok az egyedek sem, amelyek bármilyen egészségtani problémával küszködnek, pl. csípőízületi, v. könyökízületi dysplasia, fülgyulladás hajlam, bőrbetegségek, szervi bajok stb. Megjegyezném, hogy a kutyavezető, aki egészségtelen kutyáját ilyen célra alkalmazza, állatvédelmi szempontból is eléggé kifogásolható módon jár el. Le kell tehát szögeznünk: mentőkutyakiképzésbe csakis azok a kutyák foghatók, amelyek erős, terhelhető idegrendszerrel rendelkeznek, zsákmányösztönük kimagasló, zajreakcióik pozitívak, bátrak, jóindulatúak, jó étvágyúak és teljesen egészségesek. Ezek azok az alaptulajdonságok, amelyek hiányában nincs értelme kiképzési munkát fektetni egy kutyába, hiszen a tényleges feladatra, a mentésre nem lesz alkalmas, bármennyit is dolgozunk vele, és bármilyen jó eredményeket is ér el a kiképzés során. Talán kegyetlennek tűnik ez a fajta szelekció, de gondoljunk csak bele, hogy kiképzésüket követően ezeknek a kutyáknak a jelzései alapján kell a mentőcsoportnak eldönteni, hogy van élet a romok alatt vagy sem, ezért a tévedés nem engedhető meg munkájuk során. A jó mentőkutyakiképző egyik legfőbb ismérve tehát, hogy jól tudja megválasztani azt a kutyát, amelybe két éves kiképzői munkát szeretne fektetni, és amellyel nyolc-kilenc évig akar megbízhatóan együtt dolgozni. Az egyedkiválasztást tovább nehezíti, hogy döntésünket az esetek legnagyobb részében a kiválasztandó egyed kölyökkorában kell meghozni, hiszen a felnőttkori kutyavásárlásnak nem csak az anyagi korlátok mondanak ellent, hanem az is, hogy a célirányosan felnevelt kölykök nagyobb eséllyel indíthatók a kiképzésben. Ez a következő részek témája lesz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 93451
30 nap: 1099
24 óra: 40