Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák szolgálatban

Cikkek

Rohamjelző kutyák

2013.01.22

 

Rohamjelző kutyák 

A rohamjelző kutyák a hirtelen rosszullétél járó betegségek – általában epilepszia vagy diabétesz – esetén a rosszullét előrejelzésével, illetve a roham alatt segítség hívásával tudnak segíteni a gazdájuknak. Amennyiben a kutyának sikerül a rosszullétet előre jelezni, a gazda megelőzheti a rohamot, illetve biztonságba helyezheti magát. A kutyával rendelkezők magabiztosabbak, könnyebben teremtenek másokkal kapcsolatot, rohamaik gyakran ritkulnak, és azok erőssége csökken.

A rohamjelző kutyák gazdáinak is meg kell felelnie több feltételnek, például ha a rohamok ritkábban jelentkeznek, mint havonta egyszer, akkor nehéz a kutyában a megfelelő viselkedést kialakítani, a leendő gazda nem lehet allergiás a kutyaszőrre, illetve alkalmasnak kell lennie a kutyával való együttélésre.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutyák szolgálatban | Hozzászólások: 0

A hadi kutya

2013.01.22

 

Hadi kutyák 

Egy Waffen-SS katona kutyakiképzés közben

Már az ókori ábrázolásokon is megjelentek a kutyák harci körülmények között. A gyarmatasosítások során is jegyeztek fel harcban résztvevő ebekről.

Reguláris körülmények között először a Német Császári Hadsereg használt kutyákat 1884-től.

Harci körülmények között a kutyákat a felderítők, előőrsök jelzőkutyaként használták a váratlan rajtaütések jelzésére használták.

A szanitécek a sebesültek felkutatásában, a hírvivők az üzenetek, apróbb csomagok (például lőszer) szállítására használták, bár ezen szerepükről az utókor kevésbé emlékszik meg, mint a galambokéról.

1924-ben a Szovjetúnió Legfelsőbb Tanácsa elrendelte kutyás alakulatok felállítását, hírvivő, őr, illetve aknakereső feladatokra.

A jelentések szerint a kutyás egységek a második világháború során:

  • 300 harckocsit semmisítettek meg
  • 200 000 jelentést továbbítottak
  • 680 000 sebesültet kutattak fel
  • 15 000 négyzetkilométer aknamentesítésében vettek részt, amely során olyan aknákat is megtaláltak, amit más módszerrel nem tudtak felderíteni.

A szovjet hadvezetés olyan hatékonyan használta a kutyákat, hogy a német hadvezetés külön parancsot adott ki a harckocsi-elhárító kutyák elleni védekezésről.

Ma már minden hadsereg rendelkezik kutyás egységekkel a különböző speciális feladatok ellátására.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutyák szolgálatban | Hozzászólások: 0
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 92130
30 nap: 948
24 óra: 56